Vlastníte nehnuteľnosť? Na podanie daňového priznania z nehnuteľnosti máte posledných pár dní!
28. 01. 2021

Vlastníte nehnuteľnosť? Na podanie daňového priznania z nehnuteľnosti máte posledných pár dní!

Ste vlastníkom nehnuteľnosti? V tom prípade by ste mali zbystriť pozornosť. Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti je potrebné podať najneskôr do 1. februára, nakoľko 31. január 2021 pripadá na nedeľu. Inak by bolo potrebné podať daňové priznanie k poslednému dňu v mesiaci január. Daň z nehnuteľnosti sa platí v aktuálnom kalendárnom roku, teda platiť budete daň za kalendárny rok 2021.

Kedy vzniká povinnosť platiť daň z nehnuteľnosti?

Daň musí platiť daňovník, ktorý od 2. januára 2020 do 1. januára 2021 bol alebo je vlastníkom, nájomcom, správcom alebo užívateľom nehnuteľnosti, ktorá je predmetom dane. Daňové priznanie už následne nebude musieť podávať, pokiaľ nedôjde k ďalším zmenám, no daň bude platiť aj naďalej. Ak daňovník získa nehnuteľnosť až 2. januára 2021, povinnosť podať daňové priznane k dani z nehnuteľnosti u neho vzniká až v roku 2022.

Kto je povinný platiť daň za nehnuteľnosť v roku 2021?

Daňovník je však spravidla osoba, ktorá vlastní nehnuteľnosť, teda pozemok, stavbu, byt, dom alebo nebytový priestor. Správca je daňovníkom v prípade ak spravuje nehnuteľnosť, ktorá patrí štátu, obci alebo vyššiemu územnému celku. Nájomca platí daň z nehnuteľnosti v prípade, ak je nájomný vzťah zapísaný v katastri nehnuteľností a trvá po dobu minimálne päť rokov (napríklad v prípade pozemku). Platenie daní sa netýka nájomcov bytov či kancelárskych priestorov a podobne. Daňovníkom je užívateľ nehnuteľnosti v tom prípade, ak nie je možné určiť vlastníka, správcu alebo nájomcu nehnuteľnosti a platenie dane teda pripadá na užívateľa.

Kedy nie je potrebné platiť daň z nehnuteľnosti?

Povinnosť platiť daň z nehnuteľnosti zaniká daňovníkovi v prípade, že od 2. januára 2020 do 1. januára 2021 zaniklo vlastníctvo, nájom, správcovstvo či užívanie predmetnej nehnuteľnosti.

Ako podať daňové prizanie k dani za nehnuteľnosť?

Daňové priznanie sa podáva na predpísanom tlačive, ktoré je potrebné podať buď elektronicky, osobne alebo poštou u správcov dane, teda miest alebo obcí. Správca dane následne vypočíta výšku dane, ktorú daňovníkovi oznámi v rozhodnutí. Splatnosť dane je spravidla do 15 dní od nadobudnutia rozhodnutia o výške sumy dane, ktorú je možné platiť aj v splátkach.

Michal Mrázek
Autor: Michal Mrázek

Od roku 2018 som aktívny v realitnom sektore a moje predchádzajúce pracovné skúsenosti sú spojené s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Môj záujem a vášeň pre prácu realitného makléra sú evidentné v každej mojej aktivite, pričom sa snažím poskytovať služby na najvyššej úrovni. Využívam moderné metódy, ako sú video prehliadky, profesionálne fotografie, a vytváram prostredie prostredníctvom Home Stagingu. Všetko to s jednoznačným cieľom - dosiahnuť predaj vašej nehnuteľnosti za najlepšie možné podmienky, zabezpečujúc vašu plnú spokojnosť.

Vznik týchto stránok má za účel prezentovať, že aj keď sa dvaja makléri venujú rovnakým úlohám, rozdiely medzi nimi môžu byť výrazné. Oboznámte sa prosím s mojimi radami a článkami, ktoré vám môžu pomôcť pri rozhodovaní o predaji nehnuteľnosti a vybrať si správnu cestu.

Je známe, že za každým predajom nehnuteľnosti sa skrýva ľudský príbeh. Toto je dôvod, prečo považujem za dôležité nevnímať tento krok len ako obchodnú transakciu, ale ako životný krok pre každého zúčastneného - predávajúceho i makléra. Moje úsilie spočíva nielen v dosiahnutí optimálneho výsledku, ale aj v zabezpečení, aby celý proces bol pre všetkých strán pozitívnym a uspokojivým zážitkom.

Môj záväzok spočíva v poskytovaní kvalitných služieb a v dosahovaní spokojnosti klientov. Referencie spokojných klientov sú pre mňa dôkazom toho, že moja práca prináša výsledky. Ďakujem vám za váš čas a ak máte ďalšie otázky alebo záujem, neváhajte ma kontaktovať. Rád by som sa s vami stretol pri káve a prebral vaše potreby a očakávania.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie