Plánujete kúpu investičnej nehnuteľnosti? Tieto aspekty vám môžu pomôcť pri správnom rozhodnutí
29. 02. 2024

Plánujete kúpu investičnej nehnuteľnosti? Tieto aspekty vám môžu pomôcť pri správnom rozhodnutí

Investovanie do nehnuteľnosti je stále jednou z najstabilnejších investícií a okrem iného výbornou formou získavania pasívneho príjmu. Ak však nedisponujete dostatočne vysokou hotovosťou, je tu pre vás riešenie, ktorým je investičná hypotéka. Keďže ceny nehnuteľností stále rastú, a aj napriek miernemu poklesu či stabilizácii cien v poslednej dobe, je to stále výborná investičná príležitosť na zhodnotenie financií.

Pri kúpe investičnej nehnuteľnosti však treba dbať na určité aspekty, ktoré môžu ovplyvniť práve jej cenu a budúcu hodnotu. Jedným z najdôležitejších faktorov je poloha nehnuteľnosti. Mali by ste vyberať atraktívnu lokalitu, s dobrou občianskou vybavenosťou a prístupnosťou, čo môže v budúcnosti veľmi výrazne ovplyvniť jej hodnotu.

Taktiež je dôležité poznať stav nehnuteľnosti a zvážiť, či sa oplatí investovať do novostavby alebo nehnuteľnosti, ktorá potrebuje rekonštrukciu, nakoľko tu treba počítať s ďalšími nákladmi. Okrem hypotéky tak možno budete potrebovať napríklad spotrebný úver na rekonštrukciu. Treba preto brať ohľad aj na vlastnú finančnú stabilitu a zvážiť, či pri rastúcich úrokoch bude investičná nehnuteľnosť stále prinášať príjem a bude rentabilná.

Ďalším z aspektov je cieľová skupina, pre ktorú bude nehnuteľnosť atraktívna. Ak plánujete nehnuteľnosť prenajímať a mať z nej pasívny príjem, treba počítať s tým, že musí nájomcom prinášať to, čo aktuálne hľadajú, či už plánujete investičnú nehnuteľnosť na dlhodobý, ale i krátkodobý prenájom.

Do kúpy nehnuteľnosti môžete investovať sami, alebo môžete využiť takzvané kolektívne investovanie do nehnuteľnosti. To znamená, že vlastníkom nebudete výlučne vy, ale i ´ďalší investori. V tomto prípade viete využiť napríklad rôzne existujúce platformy, ktoré ponúkajú práve možnosti kolektívneho investovania. Pri takomto spôsobe investovania máte nižšie náklady ako keby ste nehnuteľnosť kupovali priamo vy, je tu vyššia likvidita v porovnaní s tradičnými druhmi investovania, nižšie riziko a vaše investičné portfólio tak viete diverzifikovať.

Ak premýšľate nad takouto formou investovania do nehnuteľnosti, o možnostiach sa môžete poradiť s realitným expertom.

Michal Mrázek
Autor: Michal Mrázek

Od roku 2018 som aktívny v realitnom sektore a moje predchádzajúce pracovné skúsenosti sú spojené s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Môj záujem a vášeň pre prácu realitného makléra sú evidentné v každej mojej aktivite, pričom sa snažím poskytovať služby na najvyššej úrovni. Využívam moderné metódy, ako sú video prehliadky, profesionálne fotografie, a vytváram prostredie prostredníctvom Home Stagingu. Všetko to s jednoznačným cieľom - dosiahnuť predaj vašej nehnuteľnosti za najlepšie možné podmienky, zabezpečujúc vašu plnú spokojnosť.

Vznik týchto stránok má za účel prezentovať, že aj keď sa dvaja makléri venujú rovnakým úlohám, rozdiely medzi nimi môžu byť výrazné. Oboznámte sa prosím s mojimi radami a článkami, ktoré vám môžu pomôcť pri rozhodovaní o predaji nehnuteľnosti a vybrať si správnu cestu.

Je známe, že za každým predajom nehnuteľnosti sa skrýva ľudský príbeh. Toto je dôvod, prečo považujem za dôležité nevnímať tento krok len ako obchodnú transakciu, ale ako životný krok pre každého zúčastneného - predávajúceho i makléra. Moje úsilie spočíva nielen v dosiahnutí optimálneho výsledku, ale aj v zabezpečení, aby celý proces bol pre všetkých strán pozitívnym a uspokojivým zážitkom.

Môj záväzok spočíva v poskytovaní kvalitných služieb a v dosahovaní spokojnosti klientov. Referencie spokojných klientov sú pre mňa dôkazom toho, že moja práca prináša výsledky. Ďakujem vám za váš čas a ak máte ďalšie otázky alebo záujem, neváhajte ma kontaktovať. Rád by som sa s vami stretol pri káve a prebral vaše potreby a očakávania.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie