Láka vás bývanie v rodinnom dome? Takto si vyberiete správny pozemok pre stavbu
29. 04. 2022

Láka vás bývanie v rodinnom dome? Takto si vyberiete správny pozemok pre stavbu

Výber správneho pozemku pre stavbu nehnuteľnosti je častokrát ťažký oriešok. Nie je jednoduché nájsť vhodnú lokalitu, ktorá by spĺňala všetky kritériá a pozemok, ktorý bude stáť za investíciu. Sen o dokonalom mieste na bývanie tak môže byť trochu zložité splniť. Pri výbere pozemku je potrebné dbať okrem ceny na kritériá, ktoré zabezpečia kvalitu bývania či napríklad dostupnosť inžinierskych sietí. Veľa o pozemku môže prezradiť aj územný plán, jeho rozloženie či dokonca typ pôdy.

Ponuka pozemkov je v súčasnosti menšia ako dopyt a preto sa ceny v najžiadanejších lokalitách šplhajú do výšin. Najžiadanejšie sú pozemky vo väčších aglomeráciách, okolí krajských či okresných miest. Táto situácia, kedy ľudia začínajú viac vyhľadávať bývanie mimo miest, bola spôsobená sčasti pandémiou, keďže mnohí prešli na prácu z domu a z časti aj nedostatkom bytov a ich neustále rastúcimi cenami. Zvýšený dopyt po pozemkoch sa však taktiež odrazil aj na ich cene za meter štvorcový.

Overte si skutočnosti

Pred samotnou kúpou pozemku je dôležité overiť právny stav nehnuteľnosti a teda, či súhlasí vlastníctvo, či nie sú na pozemku uvalené ťarchy, vecné bremená alebo práva tretích osôb, aby ste nemali pri kúpe nepríjmené prekvapenia. Následne je dôležité preveriť aj ďalšie náležitosti dôležité pri pozemku, ktorý chcete využívať ako stavebný. V tomto prípade je potrebné napojenie na verejnú komunikáciu obce či dôležitá dostupnosť inžinierskych sietí. Tiež je pred kúpou pozemku, pokiaľ plánujete výstavbu rodinného domu, potrebné overiť, či je pozemok pre takúto výstavbu určený. Túto informáciu je možné overiť na miestnom obecnom úrade, prípadne na stavebnom úrade. Ďalšie informácie o pozemku je možné zistiť z katastrálneho úradu.

Dostupnosť inžinierskych sietí môže byť otázna

V ideálnom prípade by mal byť pozemok napojený na elektrinu, vodu, plyn, kanalizáciu a internet prostredníctvom optického kábla, pričom by tieto prípojky mali byť vyvedené na samostatne. Pokiaľ je však uvedené, že inžinierske siete sa nachádzajú v blízkosti pozemku, ešte nemusí byť isté, či sa na ne môžete skutočne aj pripojiť. Informácie o pripojení je potrebné si overiť priamo u dodávateľov a teda príslušné elektrárne, vodárne či plynárne a pod. Napojenie na všetky inžinierske siete značne zvyšuje hodnotu pozemku, pričom v ideálnom prípade je najvhodnejšie ich vyvedenie na hranici pozemku, aby nebránili prípadnej ďalšej výstavbe. V mnohých prípadoch to však nie je úplne nutné, domácnosti častokrát prechádzajú na vykurovanie elektrinou či tepelnými čerpadlami, internet je možné zaviesť aj inými spôsobmi.

Pokiaľ plánujete výstavbu rodinného domu, pre komfortné bývanie je dobré si overiť aj dostupnosť služieb v okolí vášho budúceho bydliska. V mnohých obciach už dnes je dostupná základná zdravotná starostlivosť pre deti aj dospelých, dostupnosť škôlok či základných škôl.

Pokiaľ plánujete kúpu pozemku, je dobré sa poradiť s realitným maklérom, ktorý má o pozemkoch lepší prehľad a vie s určitosťou zistiť, čo vás pri kúpe čaká.

Michal Mrázek
Autor: Michal Mrázek

Od roku 2018 som aktívny v realitnom sektore a moje predchádzajúce pracovné skúsenosti sú spojené s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Môj záujem a vášeň pre prácu realitného makléra sú evidentné v každej mojej aktivite, pričom sa snažím poskytovať služby na najvyššej úrovni. Využívam moderné metódy, ako sú video prehliadky, profesionálne fotografie, a vytváram prostredie prostredníctvom Home Stagingu. Všetko to s jednoznačným cieľom - dosiahnuť predaj vašej nehnuteľnosti za najlepšie možné podmienky, zabezpečujúc vašu plnú spokojnosť.

Vznik týchto stránok má za účel prezentovať, že aj keď sa dvaja makléri venujú rovnakým úlohám, rozdiely medzi nimi môžu byť výrazné. Oboznámte sa prosím s mojimi radami a článkami, ktoré vám môžu pomôcť pri rozhodovaní o predaji nehnuteľnosti a vybrať si správnu cestu.

Je známe, že za každým predajom nehnuteľnosti sa skrýva ľudský príbeh. Toto je dôvod, prečo považujem za dôležité nevnímať tento krok len ako obchodnú transakciu, ale ako životný krok pre každého zúčastneného - predávajúceho i makléra. Moje úsilie spočíva nielen v dosiahnutí optimálneho výsledku, ale aj v zabezpečení, aby celý proces bol pre všetkých strán pozitívnym a uspokojivým zážitkom.

Môj záväzok spočíva v poskytovaní kvalitných služieb a v dosahovaní spokojnosti klientov. Referencie spokojných klientov sú pre mňa dôkazom toho, že moja práca prináša výsledky. Ďakujem vám za váš čas a ak máte ďalšie otázky alebo záujem, neváhajte ma kontaktovať. Rád by som sa s vami stretol pri káve a prebral vaše potreby a očakávania.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie