Investície do nehnuteľností na Slovensku stále rastú. Čo kupujeme najviac a čo naopak nechceme?
26. 08. 2020

Investície do nehnuteľností na Slovensku stále rastú. Čo kupujeme najviac a čo naopak nechceme?

Hoci sa trh s nehnuteľnosťami na malú chvíľu spomalil a miestami pozastavil, na kúpu nehnuteľností Slováci nezanevreli. Práve naopak, investície do nehnuteľností sa stali pre mnohých dobrou voľbou. 

Slováci kupovali v prvom polroku hlavne kancelárske priestory, priemyselné priestory a maloobchodné priestory. Mnoho obchodov však bolo v riešení už počas minulého roka, takže aj vďaka tomu sa objem investícii do nehnuteľností vyšplhal až do výšky 432 miniónov eur. Podľa dát realitnej spoločnosti CBRE v porovnaní s rovnakým obdobím z minulého roka stúpol priemerný objem investícií do nehnuteľností až o 66 %. Najmenší záujem je v súčasnosti o hotely a penzióny, za čo môže práve situácia spôsobená koronakrízou. 

V porovnaní so zvyškom Európy si vedieme pomerne dobre. Celkový objem investícií do nehnuteľností sa však aj   európskom priemere zvýšil o 6 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, teda prvým polrokom 2019.

Najväčší pokles transakcií bol v tento rok v dôsledku vládnych opatrení v súvislosti s koronakrízou v máji, no už v júni prišiel opäť mierny nárast. Objem investícií bude pravdepodobne priamo úmerne stúpať s rozbiehaním sa európskej ekonomiky a stabilnými investičnými nehnuteľnosťami zostanú logistické a rezidenčné nehnuteľnosti. Medzi žiadaný segment patria aj kancelárske priestory.

Spomenuté segmenty sú pre investorov atraktívnejšie na Slovensku, ako v okolitých krajinách, ako napríklad Česká republika či Poľsko, z dôvodu vyššej odolnosti proti výkyvom na trhu.

Bežné bývanie zostáva pre bežného Slováka naďalej nedostupné. Dostupnosť sa vypočítava štatisticky zo splátok priemerného mesačného zárobku. V roku 2020 by človek musel odkladať priemerný mesačný príjem približne 12 rokov, aby si dokázal kúpiť byt s rozlohou 70 metrov štvorcových. Ceny nehnuteľností na Slovensku sa v závislosti od kraja pohybujú v rôznych výškach a aj napriek nadpriemerným platom v Bratislavskom kraji, je napríklad vlastné bývanie pre jeho obyvateľov oveľa menej dostupné ako bývanie v Trenčianskom kraji pre obyvateľov Trenčianskeho kraja. Keďže trendom na Slovensku je stále kúpa vlastnej nehnuteľnosti, zadlženosť Slovákov kvôli dostupnosti hypoték aj naďalej rastie.

 

Michal Mrázek
Autor: Michal Mrázek

Od roku 2018 som aktívny v realitnom sektore a moje predchádzajúce pracovné skúsenosti sú spojené s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Môj záujem a vášeň pre prácu realitného makléra sú evidentné v každej mojej aktivite, pričom sa snažím poskytovať služby na najvyššej úrovni. Využívam moderné metódy, ako sú video prehliadky, profesionálne fotografie, a vytváram prostredie prostredníctvom Home Stagingu. Všetko to s jednoznačným cieľom - dosiahnuť predaj vašej nehnuteľnosti za najlepšie možné podmienky, zabezpečujúc vašu plnú spokojnosť.

Vznik týchto stránok má za účel prezentovať, že aj keď sa dvaja makléri venujú rovnakým úlohám, rozdiely medzi nimi môžu byť výrazné. Oboznámte sa prosím s mojimi radami a článkami, ktoré vám môžu pomôcť pri rozhodovaní o predaji nehnuteľnosti a vybrať si správnu cestu.

Je známe, že za každým predajom nehnuteľnosti sa skrýva ľudský príbeh. Toto je dôvod, prečo považujem za dôležité nevnímať tento krok len ako obchodnú transakciu, ale ako životný krok pre každého zúčastneného - predávajúceho i makléra. Moje úsilie spočíva nielen v dosiahnutí optimálneho výsledku, ale aj v zabezpečení, aby celý proces bol pre všetkých strán pozitívnym a uspokojivým zážitkom.

Môj záväzok spočíva v poskytovaní kvalitných služieb a v dosahovaní spokojnosti klientov. Referencie spokojných klientov sú pre mňa dôkazom toho, že moja práca prináša výsledky. Ďakujem vám za váš čas a ak máte ďalšie otázky alebo záujem, neváhajte ma kontaktovať. Rád by som sa s vami stretol pri káve a prebral vaše potreby a očakávania.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie