Ceny prenájmov klesajú, bude nájom lacnejší ako hypotéka?
29. 10. 2020

Ceny prenájmov klesajú, bude nájom lacnejší ako hypotéka?

Pandemická situácia výrazne ovplyvnila aj situáciu na realitnom trhu a to najmä čo sa týka cien prenájmov. Zatiaľ čo ceny bytov na predaj stále kontinuálne rastú, pokles dopytu po nájomných bytoch je tak výrazný, že prenajímatelia museli znížiť ceny. Keďže posledné roky sa ceny nájmov vyšplhali takmer na úroveň sumy, ktorú zaplatíte ako mesačnú splátku za vlastné bývanie, mnohí nájomcovia si počas pandemickej situácie bez príjmu nemohli dovoliť nájom platiť.

 

Na Slovensku je v súčasnosti cena nájmu takmer porovnateľná so sumou, ktorú zaplatíte za hypotéku, no v hlavnom meste počas pandémie klesli ceny nájmov v niektorých mestských častiach o takmer 17% (ide o trojizbové byty). Tým pádom je možné na nájme oproti hypotéke ušetriť v niektorých prípadoch až takmer 3000 eur ročne.

 

Pokles cien nájmu bol spôsobený najmä odchodom študentov, zahraničných pracovníkov a minimom turistov prichádzajúcich do nášho hlavného mesta. Priemerný pokles cien nehnuteľností v rámci Bratislavy je tak v súčasnosti na úrovni 7,2% a predpokladá sa, že ceny nájmov budú naďalej klesať. Druhá vlna so sebou opäť priniesla dištančné vzdelávanie študentov a vďaka súčasným opatreniam sa do mesta nedostanú ani turisti.

 

Okrem Bratislavy výrazne poklesli ceny nájmov aj v Žiline, kde trojizbové byty poklesli až o 20%. Výrazné poklesli cien nájmov zaznamenali aj Košice a Nitra, no na úroveň Bratislavy a Žiliny sa zatiaľ nedostali. Je pravdepodobné, že niektorí prenajímatelia vyhodnotia investíciu v podobe bytu ako rizikovú práve na základe súčasnej situácie, no napriek tomu treba myslieť na to, že na Slovensku je investícia do nehnuteľností stále jednou z najstabilnejších.

Michal Mrázek
Autor: Michal Mrázek

Od roku 2018 som aktívny v realitnom sektore a moje predchádzajúce pracovné skúsenosti sú spojené s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Môj záujem a vášeň pre prácu realitného makléra sú evidentné v každej mojej aktivite, pričom sa snažím poskytovať služby na najvyššej úrovni. Využívam moderné metódy, ako sú video prehliadky, profesionálne fotografie, a vytváram prostredie prostredníctvom Home Stagingu. Všetko to s jednoznačným cieľom - dosiahnuť predaj vašej nehnuteľnosti za najlepšie možné podmienky, zabezpečujúc vašu plnú spokojnosť.

Vznik týchto stránok má za účel prezentovať, že aj keď sa dvaja makléri venujú rovnakým úlohám, rozdiely medzi nimi môžu byť výrazné. Oboznámte sa prosím s mojimi radami a článkami, ktoré vám môžu pomôcť pri rozhodovaní o predaji nehnuteľnosti a vybrať si správnu cestu.

Je známe, že za každým predajom nehnuteľnosti sa skrýva ľudský príbeh. Toto je dôvod, prečo považujem za dôležité nevnímať tento krok len ako obchodnú transakciu, ale ako životný krok pre každého zúčastneného - predávajúceho i makléra. Moje úsilie spočíva nielen v dosiahnutí optimálneho výsledku, ale aj v zabezpečení, aby celý proces bol pre všetkých strán pozitívnym a uspokojivým zážitkom.

Môj záväzok spočíva v poskytovaní kvalitných služieb a v dosahovaní spokojnosti klientov. Referencie spokojných klientov sú pre mňa dôkazom toho, že moja práca prináša výsledky. Ďakujem vám za váš čas a ak máte ďalšie otázky alebo záujem, neváhajte ma kontaktovať. Rád by som sa s vami stretol pri káve a prebral vaše potreby a očakávania.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie